Makta

07.12.2023

Makta (NRK, 2023). Jeg nyter hver scene med Kathrine Torborg som Gro Harlem Brundtland. Jeg stusset litt over valget av Nader Khademi som Einar Førde, og en scene i første episode med Den Norske Operaen i bakgrunnen. Så kom jeg over podkasten «Seriesnakk». I første episode av podkasten intervjues serieskaper Kristin Grue: «Serien foregår på 70-tallet, men dere filmer det i moderne omgivelser. Hvorfor det?» «… karakterene våre vandrer rundt i konsekvensene av sine egne handlinger»


Genialt! Slippe å bruke penger på å få alt til å være tidsriktig. Da kunne de jo også få inn mangfold slik at flere kan kjenne seg igjen i, og kanskje få en interesse for norsk politikk.
I 2018 var 18,9% av den norske befolkningen innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre (IMDi, 2022). Nesten to av ti i Norge har altså innvandrerbakgrunn. Samme år oppga 9% av Norges befolkning mellom 15-66 år til Bufdir, at de hadde bevegelseshemming (Bufdir, 2022). Nesten en av ti, hvor er alle folka som har vanskeligheter med gangen?


For ti år siden fikk jeg hjerneslag med påfølgende lammelser. Hoppe, løpe, trapper og nedoverbakker er håpløst, derfor søkte jeg, september 2022, om et forflytningshjelpemiddel, en såkalt trehjulsliggesykkel. Det tok ett år på venteliste for å få en ergoterapeut som kunne sende søknaden. Når søknaden var sendt fikk jeg svar fra NAV om at behandlingstiden for søknaden var tre til fire måneder. I desember purret ergoterapeuten. Søknaden var ikke behandlet ennå, og de måtte diskutere om sykkelen skulle regnes som et forflytningshjelpemiddel eller et ganghjelpemiddel!


Jeg vet hvor alle de handikappede er! De sitter inne! De kommer seg ikke ut, ikke ut blant folk, ikke ut i samfunnet, ikke ut der de synes. De kommer seg heller ikke til makta for de har ikke kapasitet og overskudd til å engasjere seg. De jobber og de trener for å bli så samfunnsnyttige de kan bli, for ikke å få så dårlig samvittighet for at de ikke strekker til.

Mangfold? Ja, serien Makta har mangfold, men som i alle filmer og serier, bare deler av mangfoldet, ikke innesitterne. Serieskaperne av Makta har vært gode på regi og casting, for karakterene, vandrer virkelig rundt i konsekvensene av sine egne handlinger.

Referanser

Bufdir. (2022). Hentet fra https://www2.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/nedsatt_funksjonsevne/antall/

IMDi. (2022). Hentet fra https://www.imdi.no/om-integrering-i-norge/indikatorer-for-integrering-2022/befolkningen-med-innvandrerbakgrunn-i-norge/

NRK (Regissør). (2023).  Makta [Film].